Om waterschade te vermijden, is het belangrijk dat de vloerpas van het gebouw op de juiste hoogte staat. Daarom moeten we soms een perceel ophogen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want een reliëfwijziging is complexer dan de meeste mensen denken.

HEB JE EEN VERGUNNING NODIG?

Je hebt geen vergunning voor een reliëfwijziging nodig wanneer het project aan al deze voorwaarden voldoet:

  • Het terrein ligt niet in erosie- of overstromingsgevoelig gebied
  • Het volume weggehaalde of toegevoegde grond bedraagt niet meer dan 30 m³
  • De hoogte wijzigt maximum een halve meter
  • Het gaat niet om de (gedeeltelijke) demping van grachten

Overschrijdt de reliëfwijziging deze voorwaarden – bijvoorbeeld een ophoogvolume van meer dan 30 m² of een hoogteverschil dat groter is dan een halve meter – dan moet je wel een vergunning aanvragen.

Vraag steeds raad bij de gemeente. Soms zijn er uitzonderingen op de vergunningsplicht.

EEN VERGUNNING AANVRAGEN

Een vergunning aanvragen voor het ophogen/afgraven van een bouwperceel kan online via het Omgevingsloket. Werk je liever met een papieren versie? Breng dan een bezoekje aan het gemeentehuis.

IS DE AANGEVOERDE GROND GESCHIKT VOOR HET PROJECT?

Aanvulgrond komt in verschillende samenstellingen (bijvoorbeeld verstevigd met kalk of cement). Het is belangrijk om de juiste samenstelling te kiezen voor jouw project. Meestal legt de ingenieur bepaalde parameters op om de stabiliteit van de grond te garanderen.

EN WAT MET AFGRAVINGEN?

Perceelophogingen zijn één ding. Afgravingen iets anders. Heel wat projecten vragen grondwerken, bijvoorbeeld voor een kelder of ondergrondse garage. In dit geval is een goede stabiliteitsstudie erg belangrijk. Ook de waterdichtheid van de keerwanden/steunmuren (plus het wegpompen van grondwater tijdens de werken) vraagt de nodige aandacht.